Touringcars zorgen nog steeds voor grote problemen in de Amsterdamse binnenstad. Chauffeurs laten toeristen op de meest verschillende plekken in of uit stappen en dat zorgt nog steeds voor veel overlast en gevaarlijke situaties. Toch vindt de gemeente dat er al genoeg wordt gedaan om de problemen aan te pakken.

"We hebben al een aantal plekken aangewezen waar ze mogen stoppen en toeristen in en uit kunnen stappen. Er zijn ook parkeergarages in de hele stad, zowel bij de terminal als onder het Museumplein. We doen dus genoeg voor de touringcars om ze te faciliteren, maar dan moeten ze er wel gebruik van maken en niet de regels aan hun laars lappen", aldus D66-raadslid Jan-Bert Vroege

Touringcar-branchevereniging KNV Bus denkt daar heel anders over. "Een parkeergarage zoals bij het Museumplein is schreeuwend duur, daar komt geen bus. Daar willen chauffeurs niet naar toe. Die hebben een budget gekregen om te parkeren en voor kleine onkosten, maar niet voor een schreeuwend dure parkeergarage waar niets voor hen is", aldus Carlo Cahn.

Cahn pleit daarom voor betere voorzieningen bij parkeerplekken. Alleen op die manier kun je er volgens hem voor zorgen dat buschauffeurs ook echt naar die plekken gaan. "Er zijn bijvoorbeeld evenementenparken in Nederland waar chauffeurs een plek hebben waar ze makkelijk kunnen blijven voor een paar uur. Plekken waar sanitaire voorzieningen zijn of waar een kiosk staat. Dat soort faciliteiten voor touringcars zijn nodig", zegt hij.

Video: Branchevereniging pleit voor betere voorzieningen voor touringcars

Branchevereniging pleit voor betere voorzieningen voor touringcars
Branchevereniging pleit voor betere voorzieningen voor touringcars

Busstewards

Stichting Welkom Amsterdam ziet een andere oplossing voor het probleem. De stichting zet al een aantal jaar busstewards in die chauffeurs naar de juiste parkeerplekken wijzen.

De stewards zijn volgens de stichting een succes, maar moeten wel op meer plekken in Amsterdam ingezet worden. "Na de zomer horen we van de gemeente of er meer geld beschikbaar komt om het project te kunnen uitbreiden, vertelt Guido Frankfurther van de stichting.