Aan de Amstel en langs het IJ komen boulevards en meer plekken waar mensen kunnen recreëren. Zo moet de noordelijke IJ-oever een doorgaande fiets- en wandelroute krijgen richting Zaandam en Edam.

Ook worden de zwemstranden en voorzieningen bij de stadsplassen en het IJmeer uitgebreid. Dat staat in de Watervisie 2040, die het stadsbestuur vrijdag heeft bekendgemaakt. 

Daarnaast wil het college van burgemeester en wethouders een aantal knelpunten op het water aanpakken en nieuwe vaarroutes creëren. Op diverse plekken moet het veiliger worden om te zwemmen.

In wijken als Zeeburgereiland en IJburg 2, die nog in ontwikkeling zijn, komt ruimte voor nieuwe jachthavens, zwemstranden en watersportcentra. Daarnaast wil het stadsbestuur de zwemstranden bij de Gaasperplas, Nieuwe Meer en Nieuwe Diep vergroten. De gedetailleerde plannen zijn hier te bekijken.

"Amsterdam groeit en het wordt drukker, ook op het water dat zo bepalend is voor het unieke karakter van de stad", zegt verantwoordelijk wethouder Udo Kock. "We willen dat bewoners, ondernemers en bezoekers beter gebruik kunnen maken van het water, en dat gebruik meer spreiden over de stad."