Ambulancedienst 'Ambulance Amsterdam' maakt zich grote zorgen over een bezuiniging op de meldkamer. De meldkamer heeft het al erg druk en dat wordt in de toekomst met minder mankracht alleen maar erger. Onverantwoord, zegt directeur Jan Pierik tegen AT5.

Er hangt de ambulancedienst een verplaatsing van personeel naar de meldkamer in Haarlem boven het hoofd. Daardoor dreigt de meldkamer in Amsterdam onderbezet te raken.

Wie nu in Amsterdam 112 belt, moet al ongeveer een minuut langer wachten op een ambulance dan in de rest van het land. De Amsterdamse meldkamer in Amsterdam doet er gemiddeld 2 minuten en 30 seconden over om een melding aan te nemen en een ambulance op pad te sturen. Dat is ongeveer een minuut langer dan gemiddeld. 

Dat komt door de bijzondere omstandigheden in Amsterdam, zegt directeur Pierik. "Allereerst hebben we heel veel vraag. En doordat we in de stad met veel verschillende talen te maken hebben, moeten onze medewerkers aan de telefoon soms heel wat taalbarrières wegnemen voordat duidelijk is wat er aan de hand is."

"Vervolgens hebben we regelmatig niet voldoende lege ambulances beschikbaar. Dat betekent dat we vaak lang moeten zoeken naar een vrije ambulance. En dan hebben we ook nog te maken met opnamestops in ziekenhuizen, waardoor de meldkamer extra lang moet zoeken naar een ziekenhuis waar de patiënt naartoe gebracht kan worden."

Hoogspanning

Zo'n opnamestop komt in Amsterdam gemiddeld vier keer op een dag voor. Een ziekenhuis weigert dan nieuwe patiënten omdat het te druk is. Pierik: "Dat is stressvol voor de mensen van de meldkamer, maar ook voor de bemanning van de ambulance die met de patiënt ergens niet terecht kan. We werken in Amsterdam regelmatig onder hoogspanning."

Bovenop deze moeilijkheden is er dus die bezuiniging die de directeur zo'n zorgen baart. Nederland gaat binnenkort terug van 24 naar tien meldkamers. In Noord-Holland komt één meldkamer voor heel Noord-Holland, behalve Amsterdam. 

De meldkamer van Amsterdam dekt nu behalve Amsterdam ook nog de relatief rustige regio Zaanstreek-Waterland, maar raakt die taak straks kwijt. Minder werk betekent minder mankracht. De meldkamer zal dan niet meer door zes of zeven, maar door vijf of zes mensen bemand worden. 

Pierik: "Het probleem is dat we nu net voldoende capaciteit hebben om de dagelijkse situatie aan te kunnen. Als we de meldkamerfunctie van Zaanstreek-Waterland kwijtraken, missen we net dat extraatje. Dat vinden wij onverantwoord."

Uitzondering

De directeur wil niet meteen zeggen dat er levens op het spel staan, maar het wordt wel ontzettend druk, voorspelt hij. "Dat wil je niet meemaken. Onze verwerktijden zijn al lang."

De Amsterdamse ambulance hoopt op meer geld van het ministerie en de zorgverzekeraars. "We krijgen wel meer geld voor meer ambulances, maar al tien jaar lang werken we met dezelfde budget voor de meldkamer, terwijl de werkdruk ook daar gigantisch gegroeid is."

"Als we gedwongen worden met onverantwoorde bezetting te werken, dan stap ik naar de inspectie", is de boodschap van Pierik aan de overheid. "We willen erkenning voor de bijzondere omstandigheden die we in de hoofdstad hebben. We zijn een uitzondering."

Bekijk de video: