De gemeente Amsterdam heeft als eerste gemeente besloten het minimumjeugdloon af te schaffen. De gemeenteraad stemde vanochtend vroeg in met een voorstel van PvdA, GroenLinks, SP en Partij van de Ouderen.

Bedrijven die een opdracht willen krijgen van de gemeente mogen werknemers van 18 tot en met 23 jaar niet meer volgens het wettelijk minimum jeugdloon uitbetalen. De gemeente gaat dat bij aanbestedingen in de voorwaarden opnemen. Ook gaat de gemeente zelf als werkgever het handjevol jonge ambtenaren dat nu nog volgens het jeugdloon betaald krijgt meer geld geven.

Dat laatste deed de gemeente Zwolle eerder ook al, maar het voorstel in Amsterdam gaat veel verder, zegt Reinier Engelen van FNV Young & United.

Het jeugdloon is 45 procent van het minimumloon. Nederland is een van de weinige landen in Europa waar werknemers van boven de 18 jaar het moeten doen met minder dan het minimumloon. In april besloot het kabinet wel al de leeftijdsgrens voor het minimumloon te gaan verlagen van 23 naar 21 jaar. Dat betekent dat werknemers van 22 en 23 jaar er volgend jaar flink op vooruit kunnen gaan.