De Amsterdamse brandweer rukt vanaf maandag alleen nog uit bij spoedgevallen. De brandweerlieden voeren hiermee actie tegen de wens van de werkgevers om de leeftijdgrens voor het vroegpensioen te verhogen. Vanochtend om 10.00 uur liep het ultimatum af van de werknemers af.

Onder aanvoering van de vakbonden FNV, CNV en CHMF probeert de brandweer te voorkomen dat in een nieuwe cao de pensioenleeftijd wordt verhoogd van 55 naar 62 jaar, zoals de burgemeesters willen. "Je kunt niet van brandweermensen verwachten dat ze nog langer door gaan werken, zoals de gemeenten willen. Brandweermensen hebben recht op een fatsoenlijk vroegpensioen", aldus CNV.

Gedurende de hele zomer reageert de brandweer alleen nog op zogenaamde prio-1 meldingen. "We garanderen dat de veiligheid nooit in het geding komt. Branden worden geblust en levens worden gered", zegt Bert de Haas, bestuurder FNV Overheid. "Alleen duurt het wat langer dan normaal voordat volgelopen kelders weer droog zijn en katten uit een boom zijn gered."

Behalve de Amsterdamse brandweer doen ook de korpsen in Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Nijmegen, Flevoland, Limburg-Noord en Kennemerland mee aan de actie. De brandweer voert al langer actie tegen de plannen, zo verstoorden brandweerlieden vorige week een raadsvergadering in Amstelveen.