De officier van justitie heeft tegen twee Amsterdamse broers van 25 en 26 jaar oud drie jaar gevangenisstraf geëist.

Zij waren volgens het OM in april 2015 op weg naar Syrië om daar deel te nemen aan de gewelddadige jihad. 

Eerder hadden ze via internet informatie verzameld. Ze hebben een jihadistische handleiding gedownload en meerdere tips daaruit opgevolgd, zoals het aanschaffen van survivalspullen en het volgen van bokslessen.

Uit sms-berichten die zijn teruggevonden op de telefoon van de oudste van de twee broers blijkt dat hij kort voor hun vertrek contact heeft gehad met een strijder van IS die zich in het strijdgebied bevindt. Hij heeft hem om advies en informatie gevraagd hoe af te reizen naar Syrië.

Gaarkeuken

Over de uiteindelijke plaats van bestemming en manier van communiceren wordt geheimzinnig gedaan. Vlak voor hun reis hebben de broers hun woning en baan opgezegd, hun spullen verkocht en afscheid genomen van hun omgeving.

De beide verdachten zeggen dat zij naar Syrië wilden afreizen om slachtoffers te gaan helpen. Ze wilden voedselpakketten uitdelen en werken in een gaarkeuken. Het OM hecht echter weinig waarde aan de verklaringen van de broers "omdat die nauwelijks gedetailleerd zijn en veel vragen onbeantwoord laten."

De twee broers zijn door de Turkse autoriteiten in april 2015 terug naar Nederland gestuurd toen zij in Turkije aankwamen. Op Schiphol zijn de broers aangehouden en verhoord. De politie heeft bij de verdachten digitaal materiaal in beslag genomen. 

Beiden zitten sinds mei 2015 in voorlopige hechtenis. De rechter doet over twee weken uitspraak.