De gemeente start een proef met 'fiets-chipparkeren' in de Zuidpleinstalling bij station Zuid. Met de chip, die in de fiets zelf zit, moet handhaving op te lang gestalde fietsen makkelijker worden.

Veel fietsenstallingen werken nog met ouderwetse bonnetjes die om het stuur worden geniet. In de nabije toekomst schakelen fietsenstallingen bij treinstations over op in- en uitchecken met de OV-chipkaart, zoals dat nu al bij het Amstelstation gebeurt, schrijft De Telegraaf.

Het ingenieursbedrijf van de gemeente wil een dergelijk systeem ook plaatsen bij stallingen bij metrostations en andere locaties in de stad. Het moet dan ook mogelijk zijn om in te checken met bijvoorbeeld een bankpas of mobiele telefoon.

Gebruiksvriendelijkheid

Toch wil de gemeente nog een stap verder en onderzoekt of in de toekomst helemaal geen pinpas of telefoon meer nodig is.

"De gemeente wil ook graag de uitvoerbaarheid, voordelen, betaalbaarheid en gebruiksvriendelijkheid onderzoeken van het toepassen van een chip op de fiets in plaats van een ID die aan de gebruiker is verbonden", aldus een woordvoerder tegen de krant.