De politie heeft vorige week woensdag twee verdachten in een groot onderzoek naar kinderuitbuiting aangehouden.

Het zou gaan om een 46-jarige vrouw en een 49-jarige man uit Oost-Europa. Ze worden onder andere verdacht van mensenhandel, deelname aan een criminele organisatie en onttrekking van minderjarige kinderen aan het bevoegd gezag. Dat meldt de politie vandaag.

De internationale zaak kwam aan het licht toen in het voorjaar van 2015 speciale zakkenrollerteams steeds dezelfde kinderen betrapten op stelen, zo valt te lezen in een bericht van de politie. "Tijdens observaties doken keer op keer volwassenen op die de kinderen leken aan te sturen".

De Amsterdamse politie startte vervolgens een onderzoek. Daarnaast bestond ook het vermoeden dat de meisjes die actief zijn in die netwerken vaak seksueel misbruikt worden en hierdoor zwanger raken. Hun kinderen kunnen vervolgens niet naar school en groeien op in een gevaarlijke omgeving.

Barcelona

Een landelijk onderzoeksteam werd ingezet om de mensenhandelaren te stoppen en de kinderen uit de criminaliteit te halen. Dat heeft nu geleid tot de aanhouding van de twee verdachten, aldus de politie.

Dat gebeurde in de vroege ochtend van 15 juni, in de Spaanse stad Barcelona. Tijdens die aanhouding werden nog eens zes minderjarigen gevonden. Het gaat om twee jongens en vier meisjes in de leeftijd van 0 tot 15 jaar oud. Zij leefden in een zwaar vervuilde woning en worden gezien als slachtoffer van mensenhandel.

De kinderen worden elders ondergebracht. Vier van hen komen naar Nederland.

De politie houdt er rekening mee dat de aangehouden verdachten onderdeel uitmaken van een veel groter netwerk van mensenhandelaren. Het onderzoek loopt door.