Grote delen van Diemen en Zuidoost zijn dinsdagavond en -nacht getroffen door een stroomstoring. Duizenden huishoudens en bedrijven zaten zonder elektriciteit. De stroomstoring duurde tot woensdagochtend 08:00 uur.

Het ging om meerdere postcodes. De storing ontstond aan het begin van dinsdagavond in een schakelstation aan de Venserweg. Een monteur van Liander kwam ter plaatse, maar ontdekte toen dat er rook uit het huisje kwam.

De brandweer moest uitrukken om hulp te verlenen, en had urenlang nodig om de situatie veilig te krijgen. Er is extra politie op de been in Diemen en Zuidoost.

Het openbaar vervoer ondervond veel hinder door de storing: tram 9 stond midden op de Kruislaan stil en in- en uitchecken is niet mogelijk op de stations. Op Twitter worden veel liftopsluitingen gemeld.

Vergadering

De brandweer was de hele avond bezig om die mensen te helpen. De bestuurscommissie in Zuidoost moest de vergadering vanavond schorsen vanwege de stroomuitval.

Wie langer dan vier uur zonder stroom zit, heeft recht op compensatie van minimaal 35 euro. Het bedrag loopt op als de storing nog eens vier uur of langer duurt. Mensen die recht op de vergoeding hebben, hoeven geen claim in te dienen; het bedrag wordt automatisch verrekend met hun energierekening.