VVD vindt plan voor asielzoekers op IJburg 'niet goed'

De VVD wil dat er een ander voorstel komt voor de opvang van zogenoemde statushouders, ofwel vluchtelingen met een verblijfstatus, op IJburg.

Dat laat raadslid Daniel van der Ree maandag weten op Twitter. "De VVD vindt het voorstel huisvesting statushouders op IJburg zowel procedureel als inhoudelijk niet goed." 

Aan andere Twitteraars laat hij weten dat bij de opvang van vluchtelingen "draagvlak een belangrijk uitgangspunt is", dat er "geen inspraak is geweest" en dat het "plan too much is voor deze buurt".

Als het aan het stadsbestuur ligt worden er aan de Daguerrestraat op IJburg  320 woningen gebouwd, waarvan 160 voor statushouders en 160 voor studenten. De bouw moet in 2017 beginnen en de huizen blijven er maximaal tien jaar staan. De statushouders moeten in het vierlaagse wooncomplex op IJburg onder meer taallessen krijgen.

Lees ook: Bewoners IJburg vrezen komst statushouders 

Buurtbewoners zijn tegen de komst van de statushouders. Het zijn er volgens hen te veel en de samenstelling van de groep is verkeerd. "Het probleem is dat het een homogene groep jonge mannen zijn. We hebben hier al best veel last van hangjongeren. Als je de voorzieningen nog meer beperkt, is de kans groot dat dat weer erger wordt."

Bezwaar

Overigens is het voor omwonenden alleen mogelijk om bezwaar te maken tegen de fysieke bouw, maar niet tegen de opvang van statushouders, zo schrijft de gemeente. "Het vestigen en de keuze voor een locatie voor statushouders is uitgesloten van inspraak. De gemeente heeft een wettelijke taak om te zorgen voor de opvang van kwetsbare mensen." 

De opvang van statushouders werd vanavond in een commissievergadering besproken door de politieke partijen. Naast de VVD uitten ook andere partijen kritiek op het voorstel. 

Tip de redactie