Actiegroep protesteert woensdag tegen wapenbeurs in de Rai

De actiegroep Stop Wapenhandel houdt woensdag een protest tegen een wapenbeurs in de Rai.

Naar de internationale beurs, die morgen van start gaat, komen delegaties van landen die mensenrechten schenden in Jemen, aldus de protestgroep. Ook zouden er bedrijven en producenten van clustermunitie en kernwapens komen.

De beurs wordt gehouden van 21 tot en met 23 juni. De landen waar Stop Wapenhandel op doelt zijn onder meer Saudi-Arabië, Bahrein, Qatar, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten.

"Over de aanwezigheid van Saoedi-Arabie zijn inmiddels Kamervragen gesteld aan de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken. Er ligt immers een oproep van zowel het Nederlands als het Europees parlement om geen wapens meer aan de Saoedi's te leveren", zegt de protestgroep.

Turkije

"Ook uitgenodigd is Turkije, dat druk bezig is zijn eigen Koerdische bevolking met bommen te bestoken. Net als andere deelnemende landen heeft het wapens geleverd voor de oorlog in Syrië."

"Delegaties van militaire regimes zoals Thailand en landen in gewapend intern conflict staan eveneens op de gastenlijst."

Dubieus

Volgens Stop Wapenhandel kunnen de landen op de beurs contacten leggen met dubieuze wapenbedrijven, zoals bijvoorbeeld Textron dat internationaal verboden clustermunitie zou produceren.

GroenLinks en de SP scharen zich achter de protestgroep, mede omdat de gemeente Amsterdam voor een kwart aandeelhouder is van de Rai. De partijen hebben een debat aangevraagd voor de gemeenteraadsvergadering aanstaande woensdag.

Tip de redactie