Rijksmuseum viert komst Rembrandtschilderijen met basisschooltijdschrift

Het Rijksmuseum geeft een tijdschrift cadeau aan alle kinderen uit groep 6 en 7 van het basisonderwijs om te vieren dat twee topstukken van Rembrandt naar Nederland komen.

Marten Soolmans en Oopjen Coppit, de personen die staan afgebeeld op de twee onlangs aangeschafte schilderijen van Rembrandt, zijn het onderwerp van het tijdschrift.

De nieuwe directeur van het Rijksmuseum, Taco Dibbits, gaf maandag het eerste exemplaar van het Marten & Oopjen Magazine aan leerlingen op de openbare basisschool Rosa Boekdrukker in Amsterdam-West. Hij deed dat samen met Mert, een bekende Youtuber.

Marten en Oopjen werden geportretteerd door Rembrandt in 1634. De schilderijen zijn op 2 juli voor het eerst in het Rijksmuseum te zien. Het museum is die dag gratis toegankelijk.

Ereplaats

De twee schilderijen zijn drie maanden lang te bezichtigen, op een ereplaats naast de Nachtwacht. Daarna gaan ze naar het museumatelier voor restauratie.

De geschilderde man werd aanvankelijk Maerten genoemd. Maar volgens het Rijksmuseum is uit onderzoek gebleken dat hij Marten heette.

Nederland en Frankrijk kochten de schilderijen van de familie De Rothschild. De beide overheden betaalden elk 80 miljoen euro. Sinds begin maart hangen ze in het Louvre in Parijs.

Tip de redactie