Volgende maand duidelijk over ingebruikname Noord-Zuidlijn

Op 8 juli zal de datum bekend worden gemaakt wanneer de Noord-Zuidlijn in Amsterdam definitief in gebruik gaat worden genomen.

Tot nu toe werd oktober 2017 gecommuniceerd, op 8 juli moet duidelijk worden of deze datum nog steeds haalbaar is. Dit zei wethouder Pieter Litjens vrijdagavond in Park Politiek op AT5.

Volgens Litjens vindt er op 13 juli een hoorzitting plaats van de gemeenteraad met deskundigen: "Het is mijn voornemen om samen met partijen als GVB en Stadsregio om de vrijdag daarvoor, 8 juli de datum bekend te maken. Dat wordt de datum die wij als realistisch zien voor de opening."

De laatste tijd werd oktober 2017 als einddatum genoemd. Nu wordt gekeken of dit nog steeds haalbaar is: "De komende weken zitten wij op zijn minst drie keer bij elkaar met alle partijen."

Afweging

"Op ambtelijk niveau wordt er iedere dag bij elkaar gezeten, planningen worden binnenstebuiten gekeerd. Er worden second opions gedaan. Zowel bij het project Noord-Zuidlijn als bij het GVB. De komende weken gaat de afweging plaats vinden en op 8 juli hopen we dat naar buiten te brengen."

Hoewel vertragingen bij de Noord-Zuidlijn meer regel dan uitzondering waren zegt Litjens nog niet te kunnen zeggen of dat ook nu weer het geval is: "Ik ga niemand voorbereiden op een meevaller en ook niemand voorbereiden op een tegenvaller als ik de datum niet weet. Als ik het weet zal ik het zeggen en wij verwachten dat dat 8 juli is."

Tip de redactie