Wethouder Kock: 'Voorstel rondvaartboten is weloverwogen'

Rondvaartreders maken zich grote zorgen over de voorgenomen plannen om de exploitatievergunningen voor rondvaartboten opnieuw te verdelen. Verantwoordelijk wethouder Udo Kock zegt dat het een goed doordacht voorstel is.

De gemeente wil vanaf 2020 de markt open gooien, waardoor de gevestigde rederijen mogelijk hun vergunning voor een deel of helemaal kwijtraken. Sommigen denken zelfs failliet te gaan. Gisteravond spraken ze in bij de gemeenteraad. 

De commissievergadering kon rekenen op een hoop belangstelling van boze schippers en reders. In het voorgenomen beleid staat dat er nog maar 135 vergunningen zullen zijn voor boten langer dan 14 meter, waarbij een kortere boot meer kans maakt dan een langere boot.

Catastrofaal voor de gevestigde reders, want de meeste rondvaartboten zijn rond de 18 meter. "Het knelpunt zit hem in de lengte. Wij hebben een trekschuit die al sinds 1880 vaart in Amsterdam. Die zou er nu uit moeten, want die is 19 meter lang. Die heeft geen schijn van kans, want iedereen gaat inschrijven op 14 meter. Die drukken al die grote schepen eruit", zegt Klaas Pater van rederij De Nederlanden.

Bekijk de video:

Doodsteek

Ook Thomas Smit, van rederij Het Smitje, maakt zich zorgen: "Onze gehele vloot is elektrisch, dat is echt een pittige investering geweest. Gedeeltelijk met subsidie van de gemeente. Dat dreigt nu allemaal kapot te gaan. Die schepen worden gesloopt."

De reders vrezen dat het nieuwe beleid de doodsteek voor hun bedrijf zal betekenen. Omdat nieuwe reders hun boten op maat van de nieuwe regels kunnen maken. Oneerlijk, zo vinden zij.

Wethouder Kock ziet geen andere oplossing: "Het is altijd spannend als je een gesloten markt openbreekt. Maar iedereen heeft exact dezelfde kans. Er worden geen uitzonderingen gemaakt. Ik denk dat die reders die de wens hebben dat het voorstel van tafel gaat en dat we toch het aantal vergunningen gaan uitbreiden, die moet ik teleurstellen. Ik denk dat het voorstel dat er ligt een weloverwogen voorstel is."

De gemeenteraad neemt later dit jaar een besluit over het nieuwe vergunningenstelsel.

Tip de redactie