PvdA wil ambulance voor dronken mensen inzetten in binnenstad

De PvdA wil in Amsterdam een ambulance voor incidenten met dronken mensen in gaan zetten, een 'alcoholance', om de druk op ambulancepersoneel te verlichten.

Een steeds groter deel van de ambulance-oproepen betreft dronken mensen.

De partij denkt dat een deel van de druk bij ambulancepersoneel kan worden opgelost door een speciale dronkenschap-brigade ('alcoholance') in te voeren die op pad gaat bij gevallen van dronkenschap, om eerste hulp te bieden en om te beoordelen of het noodzakelijk is een ambulance te laten komen.

"Hoe vaak en wanneer dit team zal worden ingezet moeten worden uitgezocht", zegt raadslid Maarten Poorter. "Maar dit kan helpen om de druk in nachtelijke uren te doen afnemen. We zien nu dat ambulances af en aan rijden op de uitgaanspleinen."

Hulp

Volgens Poorter is het idee met nadruk niet bedoeld om dronken mensen zorg te onthouden. "Uiteraard willen wij dat deze mensen geholpen worden."

"Maar een gespecialiseerd team kan dan sneller bekijken wat voor hulp er nodig is. Dat kan soms medische hulp zijn, maar soms is het gewoon thuis je roes uitslapen."

Het woord 'alcoholance' is een variatie op de psycholance die nu al rijdt. Deze vervoert psychiatrische patiënten in de stad.

Tip de redactie