Holleeder heeft nog geen nieuwe advocaat

Volgende week donderdag is de volgende pro-formazitting in het strafproces tegen Willem Holleeder, maar een nieuwe advocaat heeft de topcrimineel nog niet.

Zowel de ex-advocaat van Holleeder Stijn Franken en de rechtbank laten weten dat er nog geen nieuwe advocaat bekend is. Franken legde vorige maand de verdediging van Holleeder neer. Dit deed hij na 'een dringend advies' van de deken van de Orde van Advocaten. 

Franken gaf aan dat de deken tot zijn advies kwam omdat de advocaat ook enige tijd de advocaat is geweest van de ex van Holleeder, Sandra den Hartog. De zussen van Holleeder (Sonja en Astrid) en Den Hartog hebben een klacht ingediend tegen Franken bij de Orde van Advocaten.

Volgens hun advocaat Wout Morra gaat de klacht over belangenverstrengeling. Franken verdedigde Den Hartog namelijk tot het moment dat ze tegen Willem Holleeder getuigde.

Vertraging

Het feit dat Franken de verdediging neer heeft gelegd en dat Holleeder nog geen nieuwe advocaat heeft gaat hoogstwaarschijnlijk zorgen voor enorme vertraging in het strafproces. Floris Bannier, emeritus hoogleraar advocatuur aan de Universiteit van Amsterdam, noemde de ontwikkelingen in de zaak eerder 'explosief'. 

Holleeder wordt vervolgd voor zijn vermeende rol bij de criminele afrekeningen op Cor van Hout (2003), vastgoedmagnaat Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), Thomas van der Bijl (2006) en ook de moord op John Mieremet in 2005 en een poging daartoe in 2002.

Vanuit zijn cel zou Holleeder nog moorden hebben gepland op zijn zussen en misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

Tip de redactie