Tramverkeer Amsterdam binnenstad grotendeels plat

Grote problemen voor het tramverkeer in de binnenstad van Amsterdam. Een vrachtwagen heeft even voor 14.00 uur een bovenleiding op de Rozengracht kapot getrokken. Meerdere trams staan stil omdat de spanning is weggevallen.

Trams op de Rozengracht, de Nieuwezijds Voorburgwal en op het Rokin staan stil omdat de stroom is uitgevallen. Het GVB heeft nog geen idee hoeveel trams er last hebben van de storing, maar spreekt van grote problemen, omdat het om 'cruciale plekken in de stad' gaat.

De brandweer heeft de plek rond de gebroken bovenleiding afgezet. Een storingsploeg van het GVB is onderweg om de stroom van de kabel te halen en om daarna te beginnen met de reparaties. "We proberen zo snel mogelijk om de spanning weer te herstellen en trams, waar mogelijk, om te leiden", zegt een woordvoerder van het GVB. 

Volgens een getuige ontstond er voor het Magna Plaza even paniek, toen de kortsluiting daar voor harde knallen zorgde. 

Het GVB moet de omvang van de problemen nog vaststellen en kan daarom niet zeggen wanneer de trams weer gaan rijden. Trams 1, 2, 4, 5, 9, 10, 13, 14, 16 en 17 hebben last van de storing. Tramlijnen 1, 2 en 5 rijden inmiddels weer 'stapvoets' het centrum in, aldus het GVB. Ook lijnen 4, 9 en 16 rijden inmiddels weer 'langzaam volgens dienstregeling'.

Tip de redactie