Bijeenkomst bij homomonument na schietpartij Orlando

Bij het homomonument nabij de Westerkerk wordt maandagavond een bijeenkomst georganiseerd naar aanleiding van de gebeurtenissen in Orlando.

De schietpartij in homo-nachtclub Pulse, waarbij in de nacht van zaterdag op zondag 49 mensen om het leven kwamen en tientallen gewonden vielen, heeft een grote impact op de stad. Op verschillende plaatsen werd maandag stilgestaan bij de tragische gebeurtenis.

Club NYX en Exit Café organiseren maandagavond een bijeenkomst. "Laten we in vrede bijeenkomen en een kaarsje aansteken voor onze broeders en zusters die hun leven hebben verloren bij deze verschrikkelijke tragedie", schrijft de organisatie in een bericht op Facebook

Machteloos

Overdag was er al veel behoefte om te herdenken. Op het homomonument werden bloemen en kaarsen neergelegd. "Het maakt me zo verdrietig, ik voel me machteloos", vertelt iemand die een kaars komt branden. "Ik maak me zorgen over het feit dat het verkeerd wordt begrepen", vertelt een ander. "Ik ben bang dat de boodschap dat we bedreigd worden door moslims wordt gehoord. Daar ben ik fel tegen. Zo is het niet, het is één persoon die dit heeft gedaan."

Maartje Weijers besloot samen met onder meer club NYX en Exit café direct tot het organiseren van een herdenkingsbijeenkomst bij het homomonument. "Ik denk dat het belangrijk is omdat de gay-community zich niet altijd overal even veilig voelt. Ook hier niet helaas. Zichtbaarheid kan op dit soort momenten heel belangrijk zijn."

"We leven echt intens mee, ook als stad", vertelt loco-burgemeester Kajsa Ollongren. "We hebben de regenboogvlag gehesen. De LHBT-gemeenschap is een bijzondere groep die we in Amsterdam heel belangrijk vinden."

Bekijk de video:

Tip de redactie