IJtunnel weer wekenlang dicht

De IJtunnel moet deze zomer wederom zes weken dicht. De tunnel voldoet niet aan de Europese regelgeving en dus moet er gerenoveerd worden. Ondernemers in Noord vrezen dat ze door de werkzaamheden inkomsten mis zullen lopen.

In 2008, 2009, 2011 en 2012 moest  de IJtunnel in 2012 gesloten worden voor renovaties. Na de laatste renovatie werd gezegd dat het voor de laatste keer zou zijn. Dat bleek niet het geval.

"Het is niet de laatste keer geweest, omdat we in de afgelopen jaren op het gebied van tunnelwetgeving verscherpte eisen hebben verkregen. Dat is ook de reden dat in 2019 alle Amsterdamse tunnels voldoen aan de tunnelwet. Dat vergt extra werk helaas."

De ondernemersvereniging in Noord is boos. In november werd wel verteld dat de tunnel dicht gaat, maar niet wanneer of voor hoelang, totdat deze week ineens een bericht op Facebook stond. "Toen is gezegd, we gaan contact met jullie opnemen om jullie goed te informeren. We hebben tot het bericht op Facebook niets vernomen", vertelt Ivonne Koppers van ondernemersvereniging VEBAN.

Schade

'Ik kan mij heel goed voorstellen dat ondernemers er niet blij mee zijn. Ik ben er zelf ook niet blij mee. Ik had liever gezien dat we er niets aan hadden hoeven doen en dat ie gewoon open had kunnen blijven. Iedereen is geïnformeerd hierover en het is niet zo dat de ondernemer in Noord hier een speciale of bevoorrechte positie in had.'

Ondernemers zouden economische schade ondervinden doordat de werkzaamheden in de tunnel er voor zorgen dat Noord slechter bereikbaar is. Om die schade te beperken is er een compensatieregeling. Die was er voorgaande jaren ook, maar bleek toen veel te ingewikkeld. "Er zitten een heleboel mitsen en maren aan die regeling."

Wethouder Litjens verzekert dat de procedure dit keer simpeler zal zijn. Wel moeten ondernemers aantonen dat ze een aanmerkelijke omzetderving hebben door de werkzaamheden. De tunnel is vanaf 15 juli zes weken dicht.

Tip de redactie