VVD woest om proef Airbnb in sociale huurwoning

VVD-kamerlid Roald van der Linde wil dat minister Stef blok een streep zet door de voorgenomen proef van woningcorporatie De Key met Airbnb in sociale huurwoningen.

Van der Linde, woordvoerder Wonen in de Tweede Kamer, is woest op de corporatie én op burgemeester Eberhard van der Laan die dinsdag ook al pleitte vooir Airbnb in sociale huurwoningen. "Zijn ze helemaal gek geworden in Amsterdam?", zo briest hij in Het Parool.

De Key kondigde vandaag aan dat het een proef gaat starten met Airbnb in sociale huurwoningen. Burgemeester Van der Laan liet zich dinsdag ook al ontvallen dat sociale huurders zouden moeten kunnen profiteren van Airbnb. Hij vindt dat sociale huurders alleen de lasten en niet de lusten van massatoerisme in de stad ondervinden.

Gemeenteraad

Van der Linde zegt tegen de krant niets te begrijpen van de uitspraken van Van der Laan. "Hoe zouden wij reageren als hij de ambtswoning op Airbnb zet en de opbrengst in zijn zak steekt? Mensen met een sociale huurwoningen kunnen op Airbnb in een maand hun huur voor een jaar terugverdienen. Die verhuizen niet meer. En dat terwijl de wachtlijsten voor sociale woningen alleen maar langer worden."

De gemeenteraad voelt ook niets voor de plannen en steunt de uitspraken van de burgemeester niet. VVD, SP en D66 willen dat Vander Laan uitleg komt geven in de raadscommissie Wonen.

JOVD

De JOVD, de Amsterdamse jongerentak van de VVD, laat weten juist niets te snappen van de harde VVD-kritiek op de plannen. Volgens de JOVD is het idee van De Key juist zeer liberaal. "De Amsterdamse JOVD juicht Airbnb toe in onze stad. In de huidige situatie kunnen alleen woningeigenaren voordeel halen uit het toenemende toerisme. Door het initiatief van De Key wordt het voor meer Amsterdammers mogelijk een slaatje te slaan uit de huidige situatie."

Tip de redactie