Boze brandweermannen voeren vrijdag actie voor een betere CAO

De brandweermannen van het korps Amsterdam-Amstelland zijn boos en gaan vrijdag actie voeren. De stroeve onderhandelingen over een betere CAO zijn de druppel.

"De brandweermannen werken al jaren structureel over door bezuinigingen, nu die onderhandelingen zo stroef gaan zijn we er klaar mee", aldus Barry Douma van de belangenvereniging Brandweer.

"Ze willen niets voor ons doen, geen enkele concessie. Daarom willen we ook niet meer overwerken en dat gaan we vrijdag dan ook doen". 

Overwerken

De aanleiding van de actie dateert uit 2011. Toen moest er worden bezuinigd en dat betekende dat de 'bovenwettelijke opstelplaatsen' verdwenen. Het gevolg is dat er geen flexibiliteit in het rooster is en dat niemand kan worden vervangen bij bijvoorbeeld ziekte.

"Die plek kan dan alleen ingenomen worden door over te werken en dat hebben de brandweermannen sinds die tijd altijd gedaan. Er is altijd voor gewaarschuwd en nu die onderhandelingen ook niet lopen is het genoeg", aldus Douma.  

15 man minder

Het gevolg van de actie is dat er vrijdag 15 man minder zal werken. Daardoor kan de kazerne aan de IJdoornlaan niet open en kan de duikploeg van Amstelveen wordt niet ingezet.

Ook zal de de autoladder van kazerne IJsbrand in de Displaystraat niet rijden en is er ook geen personeel voor de autospuit van kazerne Willem aan de Ringdijk. Een van de gevolgen is dat er bij waterongevallen vrijdag niet meer dan één duiker tegelijk kan worden ingezet.

Tip de redactie