Voor het eerst halve marathon op EK Atletiek

Het EK Atletiek strijkt volgende maand voor het eerst neer in Amsterdam. Maar dat is niet de enige primeur, want nooit eerder werd er op een EK een halve marathon gelopen.

De halve marathon start op 10 juli op het Museumplein. Voormalig Nederlands kampioen Khalid Choukoud hoopt hoge ogen te gooien op deze afstand, zeker nu het EK in Amsterdam plaatsvindt. "Ik vond het echt geweldig toen ik hoorde dat het EK gehouden zou worden. Iedereen wil daarbij zijn. Het is echt super leuk om in eigen land het EK mee te maken. Het wordt echt een heel mooi EK."

Ook recreatieve hardlopers komen aan hun trekken op dit EK. Tijdens de 10 kilometer Champions Run leggen deelnemers een deel van het officiële parcours af. Voormalig Olympisch kampioene op de 800 meter Ellen van Langen doet ook mee, maar denkt niet dat zij zal winnen. "Ik ga absoluut niet voor de winst, want ik ben nu eigenlijk niet meer dan een jogger. Ik wil natuurlijk wel kapot gaan en niet alleen maar zomaar lopen. Ik wil wel een beetje moe worden."

Ramadan

Het begin van het EK valt voor Choukoud samen met het einde van de Ramadan. Toch denkt hij niet dat dat invloed zal hebben. "Ik voel mij altijd super goed tijdens de Ramadan, ik doe het al jaren. Ik denk zelfs dat op een lege maag lopen beter is."

Aan het toernooi nemen 1500 atleten deel en werken er 1750 vrijwilligers mee. Van het evenement wordt verslag gedaan door 35 internationale tv-zenders. Het EK vindt plaatst van 6 tot en met 10 juli.

Bekijk de video:

Tip de redactie