Het dodelijke ongeluk met een heistelling, vorige week op het Zeeburgereiland in Amsterdam, is waarschijnlijk het gevolg van ondeskundig gebruik van de installatie.

Dit zeggen verschillende bedrijven die de 'driestellingen' verhuren woensdag in Het Parool. Afgelopen vrijdag viel een driepoot, die werd gebruikt om de ceremoniële eerste paal voor een nieuw zorgcomplex te slaan, om. Bij het ongeluk kwam een 54-jarige regiodirecteur van De Alliantie om het leven. Een man raakte lichtgewond. 

Geen begeleiding

Om de installatie te bedienen trekken verschillende mensen een heiblok aan een touw omhoog. "De beste plek om het blok omhoog te trekken, is binnen de driehoek. Als je te ver buiten de driehoek staat, en je blijft trekken terwijl het hijsblok al boven tegen de katrol zit, zou je hem als een wigwamtent om kunnen trekken", zegt een medewerker van een bedrijf dat dergelijke installaties verhuurt tegen de krant. 

Verschillende andere bedrijven stellen in Het Parool dat ondeskundig gebruik de oorzaak moet zijn van het ongeval. Ook zou het bedrijf dat de bewuste stelling leverde geen begeleiding mee hebben gestuurd. De bewuste firma wil niet op de beschuldigingen reageren.