Gemeente heeft hulp Airbnb hard nodig bij handhaving tegen illegale hotels

De gemeente wil hard optreden die illegale hotels die hun kamers via onder meer Airbnb online aanbieden. Maar bij de handhaving zou hulp van het bedrijf de gemeente goed uitkomen, zegt wethouder Laurens Ivens.

De stad en Airbnb zijn in onderhandeling over een nieuwe overeenkomst waarbij Airbnb met met data over de brug zou moeten komen. Daarmee zou de gemeente gemakkelijker moeten kunnen handhaven.

"Wij willen dat ze echt een grote rol daarbij hebben. Anders willen we geen overeenkomst met ze", stelt Ivens. "We willen met ze praten over wat ze kunnen om ons te helpen de stad beter te beschermen." 

Lees ook: Airbnb gaat meer gegevens met gemeente delen

In een interview vorige week met AT5 zei Airbnb-topman Patrick Robinson niet onwelwillend te staan tegenover samenwerking. Maar het bedrijf heeft wel machtige positie, weet ook Ivens.

"Als we geen deal hebben, betekent dat niet einde van Airbnb in Amsterdam. Maar dan zullen we zelf meer moeten handhaven. En daar zijn zij niet bij gebaat. Zij hebben er belang bij in een goed daglicht te blijven staan", zegt Ivens. 

Bekijk het volledige interview hier: 

Tip de redactie