Vos in Vondelpark doet zich te goed aan barbecuevlees

Hij sluipt 's nachts door het park en jaagt op knaagdieren, vogels en barbecuevlees. In de koeienweide van het Amsterdamse Vondelpark woont zowaar een vos. Makers van de documentaire 'De Wilde Stad' gingen op zoek naar het beest.

Een rondsluipende vos in het Vondelpark zie je niet vaak. Daarom wilde Ignas van Schaick, voor de natuurfilm De Wilde Stad het dier graag op camera vastleggen. "We kregen tips dat hier vogels waren afgekloven waar duidelijk sprake was van een grote rover. We hebben wel gehoord van bewoners hier in de Oranje Nassaulaan dat hij gesignaleerd is tussen de auto's", zegt Van Schaick.

Cameratrap

Met een zogeheten 'cameratrap' lukte het om de vos vast te leggen. "Het is heel simpel: je zoekt een plek waar je denkt dat die langskomt. Je hangt de camera op. Er komt iets langslopen, de camera triggert en neemt een filmpje op en dan kun je de volgende dag terugkijken", legt Van Schaick uit.

Barbecue

De vossen zijn in het Vondelpark vooral op zoek naar voedsel. Ignas van Schaick: "En dat is in overvloed aanwezig hier in de menselijke omgeving van het Vondelpark. En zeker als in de zomer iedereen gaat barbecueën en er blijft wat over. Dan moet voor die vos een festijn zijn."

Nieuw territorium

Hoe de vos in het park terecht is gekomen, is niet helemaal duidelijk. Maar Ignas kan de keuze van de beest om hiernaartoe te komen wel enigszins verklaren. "Die nieuwe vossen zoeken eigenlijk een nieuw territorium en ze schuiven op naar parken. En waarschijnlijk heeft er één gedacht: ik ga eens op zoek. En die is hier terecht gekomen en is dit een soort verkenning om te kijken of dit een goed territorium is voor hem. Het was natuurlijk nog leeg."

Of de vos blijft is niet zeker. De drukte komende zomer kan zomaar roet in de vos zijn eten gooien. Letterlijk. Maar het kan ook zijn dat het de vos juist bevalt omdat er genoeg eten te vinden is door het barbecueën, zo legt de filmmaker uit. "Misschien is het het begin van iets heel moois."

Tip de redactie