Instituut slavernijverleden wil opzet herdenking veranderen

Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (Ninsee) vindt dat het tijd wordt voor een andere opzet van de herdenking van het slavernijverleden en de viering van de formele afschaffing van de slavernij.

Daarom heeft het instituut het voorstel gedaan om het te verspreiden over twee dagen. "Binnen de Afro-gemeenschap in Nederland vindt hier al langer debat over plaats. Er is met name grote moeite met de onmiddellijke overgang van bezinning naar de viering", stelt het Ninsee in een persbericht. De afschaffing van slavernij is dit jaar 153 jaar geleden.

Volgens een verklaring wil Ninsee meer ruimte geven voor meer verdieping en verbreding. "Eén dag geheel in het teken van het herdenken van en het bezinnen op het slavernijverleden en de huidige sociaal-maatschappelijk positie van de nazaten en één dag om te vieren en gezamenlijk naar de toekomst te kijken." Het Ninsee wil ook jongeren meer betrekken bij de herdenking. 

De andere opzet wordt niet zonder meer doorgevoerd, daarvoor wil het instituut een inspraakavond organiseren. Daarvoor willen ze een bijeenkomst gebruiken op 6 juni in de Koningskerk in de Watergraafsmeer. De herdenking van het slavernijverleden wordt gehouden op 30 juni.

Tip de redactie