Wapperende jurk van Marilyn Monroe te zien in de Nieuwe Kerk

Iedereen kent het beeld van Marilyn Monroe die in de film The Seven Year Itch (1955) in een witte jurk over een rooster van de New Yorkse metro loopt, waardoor de jurk opwaait.

Diezelfde jurk is een van de topstukken in een tentoonstelling over de legendarische actrice in de Nieuwe Kerk op de Dam. 

De jurk en ruim 140 andere persoonlijke bezittingen van Marilyn Monroe zijn vanaf 1 oktober tot en met 5 februari 2017 te zien in de Nieuwe Kerk. De tentoonstelling is getiteld '90 jaar Marilyn. Omzien naar een iconische vrouw'.

De komst van 'de' jurk werd woensdag op ludieke wijze bekendgemaakt. 'Tribute artist' Memory Monroe maakte in een Cadillac uit 1962 haar opwachting op de Dam, toegezongen door jazzzanger Paul van Kessel.

Iconisch

Ze werd door Nieuwe Kerk-directeur Cathelijne Broers onthaald op koffie en taart. Marilyn Monroe zou deze woensdag negentig zijn geworden. Ze overleed op 5 augustus 1962.

Broers is verguld met het topstuk: "Dat we de wereldberoemde jurk kunnen krijgen is heel bijzonder, omdat die meer dan vijftig jaar geleden van een kwetsbare stof is gemaakt. Maar dit iconische object kan natuurlijk niet ontbreken in een biografische tentoonstelling over Marilyn Monroe. We zullen de jurk een bijzondere plaats geven."

Tip de redactie