De aula op begraafplaats Vredenhof aan de Haarlemmerweg in Amsterdam wordt op dit moment verbouwd tot een café-restaurant met een zogenaamde logiesfunctie. Bezoekers zouden binnenkort dus kunnen logeren in het pand op de begraafplaats.

Dat blijkt uit vragen die GroenLinks heeft gesteld in de bestuurscommissie, dat is te lezen in de digitale buurtkrant van stadsdeel West, de Westkrant.

Aula

Er is al langer onrust rond de bestemming van het karakteristieke pand. Twee jaar geleden waren veel nabestaanden woedend op uitvaartverzorger PC Hooft omdat de aula te koop was gezet.

Omdat er geen uitvaartdiensten meer gehouden konden worden zocht de uitvaartverzorger voor een alternatief voor het pand, maar de nabestaanden wilden het de aula blijven gebruiken om bijvoorbeeld een kopje koffie te drinken. Na veel protest onder leiding van kermisexploitant Frans Stuy lukte het de verkoop tegen te houden. 

De protesten hadden succes mede na bemiddeling van burgemeester Van der Laan. Na een jaar besloot PC Hooft dat de nabestaanden de aula mochten blijven gebruiken.

Vergunning

Toch is PC Hooft doorgaan met het vinden van een nieuwe bestemming voor het pand. Hoewel de aulafunctie voor nabestaanden zal blijven en er ook twee keer per week mogelijkheden zijn voor uitvaartplechtigheden heeft stadsdeel West ook een omgevingsvergunning verstrekt. 

De toekomstige exploitant moet nog wel een horecavergunning aanvragen. Na vragen hierover van GroenLinks schrijft stadsdeelvoorzitter Gerolf Bouwmeester dat het 'niet echt een hotel mag heten'. De hoofdfunctie is een café-restaurant en de omvang van de logies is ondergeschikt in het plan, aldus Bouwmeester. 

De omzetting naar hotelfunctie zit GroenLinks niet lekker. Het zou volgens de partij ook niet gemeld zijn door het dagelijks bestuur. 

In de Westkrant zegt Bouwmeester dat de nieuwe functie in 2017 gerealiseerd moet zijn.