Taco Dibbits begint op 15 juli aan zijn nieuwe baan: directeur van het Rijksmuseum. Hij krijgt meteen te maken met een mogelijke korting op subsidie.

De landelijke PvdA en VVD stellen voor om de subsidie van het museum te halveren naar een kleine 3.5 miljoen euro voor de periode 2017-2020.

Dibbits vindt dit geen goed idee. "'Ik vind dat je succes niet moet straffen."

"We hebben het geld hard nodig. Vorig jaar had het Rijksmuseum weliswaar een positief resultaat, maar al dat geld is geïnvesteerd in onderzoek en het digitaliseren van de collectie. Want die collectie is van iedereen en moet voor iedereen toegankelijk zijn."

Droom

De aanstelling van Dibbits werd maandag naar buiten gebracht. "Het is een droom die werkelijkheid is geworden", vertelt Dibbits. "Ik werk hier nu veertien jaar en het is ongelofelijk om aan het mooiste museum ter wereld leiding te mogen geven."

De 47-jarige Amsterdamse kunsthistoricus is geen vreemde voor het Rijks. Hij begon er veertien jaar geleden als conservator 17e-eeuwse schilderkunst en later als hoofd beeldende kunst.

Sinds 2008 is hij directeur collecties. Hij deed in dat jaar ook al een gooi naar het directeurschap.

Kopieerapparaat

"Ik begon hier naast het kopieerapparaat. Het is mooi dat je juist alle stappen van de organisatie hebt doorlopen zodat je die én de collectie heel goed kent. Dat is natuurlijk het goud wat we in handen hebben."Dibbits belooft met een verrassend tentoonstellingsaanbod te komen.