In de Himalaya is maandagochtend begonnen aan de zoektocht naar een vermiste bergbeklimmer uit Amsterdam. Christiaan Wilson had op 15 mei voor het laatst contact met de buitenwereld, sindsdien ontbreekt elk spoor.

Bij de zoektocht zijn helikopters betrokken en ook op de grond zoekt een reddingsteam naar de 35-jarige Wilson, meldt de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV).

Volgens voorzitter Robin Baks is het terrein waar gezocht wordt een paar kilometer lang en breed. Niet gigantisch dus, maar op sommige plekken is het lastig zoeken met steile stukken, zegt Baks.

Wilson staat bij de NKBV bekend als een ervaren en kundige bergbeklimmer. Hij had midden vorige maand de beklimming van de Dhaulagiri (8000 meter) afgebroken, omdat dat 'iets te ambitieus' bleek.

Basiskamp

Hij was teruggekeerd naar het basiskamp en zou vandaar richting de bewoonde wereld gaan. Bij de volgende halte, de Italian Lodge, is hij niet gezien.

"Het terrein zou voor Wilson op zich geen probleem moeten zijn, maar het landschap is weinig vergevingsgezind", zegt Baks.

"We zijn allemaal mensen, we maken allemaal fouten. En bergsport is een risicosport waarin wel eens iets gebeurt."

Zorgen

De familie van Wilson wacht in Nederland op nieuws. "Wij maken ons grote zorgen over zijn welzijn, maar zijn familie nog meer", zegt Baks. "We hopen dat het goed komt, pas tot het tegendeel eventueel bewezen wordt."