GroenLinks heeft schoon genoeg van cruiseschepen die de stad vervuilen. De kolossale schepen verbruiken vervuilende stookolie, zelfs als ze aangemeerd liggen. De partij gaat vragen stellen.

Het aantal cruiseschepen dat aanmeert in Amsterdam, zal in de komende jaren alleen maar toenemen, merkt GroenLinks op in Het Parool.

Die 'drijvende oliestokers' zorgen voor behoorlijke luchtvervuiling en daar maakt de partij zich grote zorgen over. Volgens de krant verbruiken grote cruiseschepen makkelijk zevenhonderd liter stookolie per uur als ze liggen aangemeerd. Zoveel brandstof hebben ze nodig om enkel in bedrijf te kunnen blijven.

De bezorgde GroenLinks-raadsleden Jasper Groen en Zeeger Ernsting beroepen zich op een artikel dat onlangs verscheen in de Engelse kwaliteitskrant The Guardian over 's werelds grootste cruiseschip, de 362 meter lange Harmony of the Seas. In dat artikel werd ingegaan op de enorme vervuiling door de cruisevaart. "Dit was voor ons reden vragen te stellen aan het college", zeggen ze.

Groen suggereert in Het Parool dat Amsterdam de grootste en meest vervuilende schepen misschien maar gewoon moet weren. Een wens die weinig kans maakt, volgens een onderzoeker duurzaam toerisme. "Een kleine haven als Amsterdam moet concurreren met Hamburg, Rotterdam en Antwerpen. Die zal geen vuist durven maken, omdat rederijen makkelijk kunnen uitwijken naar andere havens".