Organisatoren van commerciële evenementen zoals festivals moeten binnenkort veel meer gaan betalen voor het gebruik van pleinen en parken in de stad. 

Dit zei burgemeester Van der Laan vrijdag op AT5.

Tot nu toe rekende de gemeente weinig kosten voor het gebruik van de openbare ruimte. Dat gaat veranderen als het aan burgemeester Van der Laan ligt: "Wij hebben gezegd, eigenlijk zouden we gewoon de grond die van ons allemaal is, de gemeenschap, ook moeten verhuren. Het moet een onderdeel worden van het verdienmodel van organisatoren."

Volgens Van der Laan kan met het geld wat daarmee verdiend wordt extra faciliteiten worden aangelegd: "Bijvoorbeeld tappunten voor water, waardoor niet iedere keer vrachtwagens vol met water en flesjes hoeven te worden aangereden. Dan kun je dus investeren dankzij die inkomsten." 

Marktconform

De gemeente wil dat alle commerciële evenementen (evenementen die plaatsvinden op basis van kaartverkoop) in de openbare ruimte huur moeten gaan betalen, waarbij het uitgangspunt is dat deze marktconform is.

Momenteel ontwikkelt wethouder Vastgoed Pieter Litjens hier huurbeleid voor. Er zullen verschillende tarieven komen voor commerciële evenementen, nieuwkomers en culturele festivals. 

Festival-organisatoren moeten meer betalen
Festival-organisatoren moeten meer betalen

Het deze week gepresenteerde nieuwe evenementenbeleid betekent niet perse dat er totaal minder evenementen komen. Er zal in het Westelijk Havengebied waarschijnlijk een grote nieuwe locatie komen: "Waar je elke donderdag, vrijdag, zaterdag een geweldig feest kan organiseren voor in totaal 25.000 mensen. Zodat er in deze stad ook echt feest gevierd kan worden."