Fotograaf Martijn van de Griendt maakte een fotoboek over de Amsterdamse 'Museumpleingroep' en andere jongeren in de stad.

Voor dit boek, Ik ben zeventien, trok hij anderhalf jaar lang met jonge Amsterdammers op. Het leverde een intiem inkijkje op in het leven van de hedendaagse Amsterdamse jeugd.

"Ze zijn een beetje rauw, niet te braaf. Ze hangen daar, beetje roken, drinken en lol hebben met elkaar", vertelt Van de Griendt over de Museumpleingroep.

"Sommige mensen denken dat ik eerst heel lang ga staan praten met zo'n groep. Maar eigenlijk pakte ik gewoon heel snel m'n camera om te beginnen."

Video: Jongerengroepen werkten graag mee aan fotoreportage

Fotograaf trekt op met jongerengroepen Amsterdam
Fotograaf trekt op met jongerengroepen Amsterdam

Meedoen

"Hij vroeg gewoon of we mee wilden doen", stelt Luna, lid van de groep. "Wij hadden zoiets van "tuurlijk" we staan gewoon open voor dit soort dingen."

Het boek en de bijbehorende expositie bevatten naast foto's ook tekeningen en dagboekfragmenten. Hieruit ontstaat een beeld wat aangeeft dat jong zijn in de stad zeker niet alleen maar leuk is.

"Je merkt aan veel jongeren dat, naarmate je volwassener wordt, er meer problemen bijkomen", vertelt Jona, een van de vastgelegde jongeren.

"Het kan nogal overweldigend zijn allemaal", meent Luna.