Peter Bosz is de nieuwe trainer van Ajax. In Amsterdam krijgt de oud-coach van Maccabi Tel Aviv een contract voor drie jaar, maar hij lijkt hier op voorhand met de nodige scepsis te maken te krijgen.

Als trainer was Bosz in Nederland als laatst werkzaam voor Vitesse. En dus heeft de in Betondorp wonende schrijver en Vitesse-watcher Marcel van Roosmalen een prima kijk op de nieuwe Ajax-oefenmeester.

"Je haalt een hoop ongezelligheid met 'm binnen. Eigenlijk is het niet de bedoeling dat je Peter Bosz tegenspreekt. Hij neemt bovendien allemaal mensen mee die het met hem eens zijn. Het begint al met Hendrie Krüzen, z'n assistent, en het eindigt met z'n ex-vrouw die de was gaat doen."

"Een hele mysterieuze man", vervolgt de schrijver over Hendrie Krüzen. "Bij Vitesse ging hij altijd schuin achter Bosz op een barkruk zitten en dan staarde hij voor zich uit. Als een soort levenloze worst."

Feyenoord-verleden

Maar wat, bij de supporters althans, nog het meeste steekt aan de komst van Bosz is zijn Feyenoord-verleden. Hij was als speler actief voor de Rotterdammers en tussen 2006 en 2009 fungeerde Bosz als technisch manager bij Feyenoord.

"Een aantal jaar geleden zei deze man nog dat hij zich bij een andere club enorm thuis voelde", verklaart Sander Huisman van de AFCA Supportersclub.

"En nu maakt hij de overstap naar de aartsrivaal. Dat ligt gevoelig bij supporters. En terecht. Sommige fans zijn 24 uur per dag bezig met de club, en dan valt dit in eerste instantie niet goed."

"Heel veel mensen zeggen dat Bosz de beste optie was geweest op het moment dat hij een ander verleden had gehad", vervolgt Huisman. "Ik ben heel benieuwd naar de reacties in het stadion straks."

Spektakel

Maar Sjaak 'Mister Ajax' Swart ziet de komst van Bosz nog net even wat zonniger in. "Hij is een liefhebber van aanvallend voetbal en wat hij bij Vitesse deed was druk zetten, lekker aanvallend, veel spektakel. Daar hou ik van. We gaan gewoon voor het kampioenschap, ook met Peter Bosz aan het roer!"

'Wat Ajax binnenhaalt met Bosz en Krüzen? Een hoop ongezelligheid en een soort levenloze worst'
'Wat Ajax binnenhaalt met Bosz en Krüzen? Een hoop ongezelligheid en een soort levenloze worst'