Een beste klus voor een groep studenten van onderzoeksbureau Trajan. De afgelopen weken telden zij alle fietsenrekken en fietsparkeerplekken binnen de ring van Amsterdam.

In opdracht van de gemeente gingen twaalf tot zestien studenten op pad om alle rekken en parkeerplekken binnen de ring, met uitzondering van Noord, in kaart te brengen. Met de hiermee verkregen informatie hoopt de gemeente meer inzicht in de fietsparkeerdruk per straat te krijgen.

"Zo kan Amsterdam beter inschatten waar wrakken, verwaarloosde fietsen en ongebruikte fietsen met voorrang verwijderd moeten worden. En waar, als dat niet genoeg plek in het rek oplevert, gezocht moet worden naar alternatieven", aldus de gemeente.

22.000 rekken

In totaal telden de onderzoekers 22.000 fietsenrekken in het gebied, met hierin ruimte voor ongeveer 243.000 fietsen. In het in kaart gebrachte gebied gaat vanaf 1 september de zogenaamde 'zeswekenregel' in. Dit betekent dat de gemeente ongebruikte fietsen die minimaal zes weken niet worden gebruikt, maar wél een plekje innemen in een rek, mag verwijderen.