Peter Bosz wordt de trainer van Ajax. Dat meldt zijn inmiddels oude club Maccabi Tel Aviv.

Bosz komt over van Maccabi Tel Aviv en ondertekent bij Ajax een contract voor drie jaar. Dat meldt Ajax dinsdagavond in een persbericht. Bosz volgt de vertrekkende hoofdtrainer Frank de Boer op.

Ook assistent-trainer Hendrie Krüzen maakt de stap van Maccabi Tel Aviv naar Ajax. Ook hij tekent een contract voor drie jaar. Bosz en Krüzen beginnen bij Ajax met de A-selectie op 27 juni aan het nieuwe seizoen. Op die dag is in de ArenA ook zijn presentatie.

Geruchten

De naam van Peter Bosz ging al wekenlang rond als opvolger van Frank de Boer. De geruchten werden sinds het aangekondigde vertrek van De Boer alleen maar sterker. De huidige club van Bosz, Maccabi Tel Aviv, speelde dinsdagavond nog de finale van de bekerwedstrijd, maar verloor deze. 

In de competitie eindigde de ploeg al eerder als tweede. De komst van Bosz naar Ajax werd dinsdag direct na de verloren bekerwedstrijd finale aangekondigd. 

Peter Bosz spreekt van een "mooi moment" voor hem als trainer: "Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik dolgraag in de Nederlandse top wilde werken. Het is eervol dat Ajax mij benaderde voor deze functie. Ik ben ontzettend ambitieus en dat is Ajax ook." 

Tevreden

Directeur Edwin van der Sar zegt dat Ajax erg tevreden is over de komst van Bosz: "Wij denken een trainer in huis te hebben gehaald die onze talentvolle selectie nog beter kan maken. De clubs die hij trainde speelden onder hem altijd technisch verzorgd en aanvallend voetbal en dat past bij Ajax. Peter is ervaren en heeft een duidelijke visie."

De actieve voetballoopbaan van Bosz was van 1981 tot en met 1999 en speelde zich af bij verschillende clubs in Nederland, Frankrijk, Japan en Duitsland. Hij kwam acht keer uit voor het Nederlands Elftal. Als hoofdtrainer was hij in het betaalde voetbal actief bij De Graafschap, Heracles Almelo, Vitesse en Maccabi Tel Aviv, tussendoor was Bosz technisch directeur bij Feyenoord.

Een deel van de harde kern van Ajax liet al eerder weten niet blij te zijn met de mogelijke komst van Bosz. Vooral zijn verleden bij Feyenoord is een pijnpunt. AFCA Supportersclub laat in een eerste reactie op de aanstelling van Bosz weten dat er onder de supporters 'verdeeldheid' heerst.