Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan gaat het plan voor een collectieve tegemoetkoming voor de Joodse gemeenschap niet schrappen.

Vorige week maakte het stadsbestuur bekend om tien miljoen euro uit te trekken als tegemoetkoming voor de erfpacht die Joodse oorlogsslachtoffers na terugkeer in Amsterdam moesten betalen. Het gaat om een collectieve tegemoetkoming, die bijvoorbeeld aan projecten of programma's kan worden besteed.

Sommige Joodse slachtoffers wilden een individuele tegemoetkoming. Maar dat is onuitvoerbaar, zegt Van der Laan tegen Het Parool. "Niemand heeft een dossier van zeventig jaar geleden. Het geld alleen teruggeven aan de mensen die bezwaar hebben aangetekend tegen de boetes, en die we kennen, creëert rechtsongelijkheid. Dat waren er namelijk minder dan de helft."

Hij voelt zich geraakt omdat sommige gedupeerde Joden zich "dubbel bestolen" voelen. "Wat denkt u zelf? De gemeente besteelt de Joden opnieuw? Mag ik me geraakt voelen? (...) Ze denken misschien dat we het niet aan de individuen willen geven, maar we kúnnen het eenvoudigweg niet aan individuen geven."

De gemeenteraad spreekt zich binnenkort uit over het plan.