In het afgelopen halfjaar, sinds 1 januari, zijn er bij de Koninklijke Marechaussee driehonderd meldingen van ronselaarspraktijken op of rond Schiphol binnengekomen. 

Er lopen nog 26 strafzaken, een deel daarvan is al geseponeerd.

Dit blijkt uit antwoorden van het college van BenW op vragen die de VVD eerder had gesteld. De partij was niet te spreken over de praktijken van sommige taxichauffeurs op de luchthaven. Er worden vaak exorbitant hoge bedragen gerekend voor een ritje naar Amsterdam.

Ook benaderen chauffeurs de argeloze toeristen in de luchthaven al, "niet zelden op agressieve wijze", aldus de VVD, voor een ritje.

Het college geeft aan dat de gemeente verder weinig kan doen aan de overlast van ronselende chauffeurs. Schiphol valt niet binnen de gemeente en dus is de Taxiverordering Amsterdam daar niet van kracht. Wel wordt er sinds half mei door BOA's gehandhaafd. Hier is een periode van waarschuwen van ronselaars aan vooraf gegaan.

Omroepberichten

Ook worden passagiers via omroepberichten gewaarschuwd om niet in te gaan op ongevraagde taxidiensten die worden aangeboden. In de luchthaven zelf wordt met stickers een route naar officiële taxidiensten aangegeven.

De VVD opperde bij de gemeente om anonieme 'mystery guests' in te zetten. Maar daarvoor is de gemeente niet bevoegd. In de stad worden deze mystery guests wel ingezet om de kwaliteit van de taxibedrijven te onderzoeken en te kijken of chauffeurs zich aan de regels houden.

Deze goede ervaring zal wel worden gedeeld met Schiphol en de gemeente Haarlemmermeer.