Lege nieuwbouw en een plein dat betegeld wordt met betonplaten, dat is wat internationale topatleten gaan zien als ze deze zomer het Olympisch Stadion betreden voor het EK Atletiek.

De twee panden die aan het Stadionplein gebouwd worden, hadden voor 6 juli, wanneer het EK begint, klaar moeten zijn. Maar die deadline gaat niet gehaald worden. Het stadsdeel Zuid neemt daarom tijdelijke maatregelen om de entree voor het internationale sportevenement toch enigszins toonbaar te maken, meldt Het Parool.

Lees ook: Amsterdam wordt 'één grote atletiekbaan' in aanloop naar EK

Zo moet de aannemer een groot gedeelte van de bouwruimte tijdelijk opgeven en worden er betonplaten neergelegd om de bouwput begaanbaar te maken.

Op het plein komt een tent van Het Amsterdamse Proeflokaal, dat komend jaar ook een vaste locatie in de nieuwbouw krijgt. "We hadden natuurlijk liever gehad dat het helemaal klaar was, maar dit is beter dan geen plein", zegt een woordvoerder van het stadsdeel tegen de krant.

Kunstprints

Vastgoedbelegger Bouw­invest wilde de panden vlak voor het EK helemaal inpakken met kunstprints, maar kreeg daar geen toestemming voor. "Onze ambities waren heel groot, want die beelden gaan straks de wereld over", zegt een woordvoerder.

Naar verwachting komen en straks tachtigduizend bezoekers naar de stad en wordt het evenement door 150 miljoen televisiekijkers wereldwijd gevolgd. De organisatie van het EK noemt de situatie dan ook 'niet ideaal'.