Amsterdam is wederom de onveiligste gemeente van het land. Hoewel met name het grote aantal gevallen van zakkenrollerij bijdraagt aan de slechte score, valt de toename van het aantal verkrachtingen op: bijna 40 procent meer dan in 2014.

In totaal werden er in 2015 137 verkrachtingen bij de politie gemeld, tegenover 98 een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers uit de jaarlijkse misdaadmeter van het AD.

De krant verzamelde de politiegegevens van een tiental delicten, waaronder woninginbraak, mishandeling, autokraak, straatroof en zedenmisdrijven.

Woninginbraken 

Een opmerkelijke daler in de lijst is het aantal straatroven, daarvan waren er in 2015 bijna 16 procent minder. Ook waren er met 8 procent veel minder woninginbraken in de stad en nam de diefstal van auto's en andere motorvoertuigen aanzienlijk af. Helemaal veilig waren autobezitters in 2015 niet, want er werd met bijna 4 procent wel veel uit de auto's gestolen.

Lees ook: Afgelopen jaar zes procent meer overvallen in Amsterdam

Incest

Het aantal verkrachtingen in de stad nam dus fors toe, maar het aantal aanrandingen liep juist met 9 procent terug. Nog een opmerkelijk cijfer: het aantal incestgevallen verdriedubbelde volgens het AD, van 6 in 2014 naar 18 in 2015.

Eén van de meest gewelddadige verkrachtingszaken van vorig jaar was die van een 75-jarige vrouw op het Helmersplantsoen. Zij werd door een man beroofd en vervolgens verkracht, waarbij ze met haar gezicht tegen de stoep werd geslagen.

Maar ook dit jaar kwamen er al een aantal verschrikkelijke verkrachtingszaken in het nieuws. Zo werd langs de Amstel een vrouw op brute wijze verkracht, waarbij zij een hersenbloeding opliep. Gisteravond werd een man aangehouden die verdacht wordt van een verkrachting vorig jaar langs het Brettenpad in West.