Al vanaf september zullen de eerste pinautomaten operationeel zijn in GVB-bussen in Amsterdam. Dat zei GVB-directeur Alexandra van Huffelen vrijdag in het programma Park Politiek.

Eind vorig jaar werd Amsterdam opgeschrikt door een serie gewapende overvallen op buschauffeurs, voornamelijk in Noord. Om de overvallers te ontmoedigen gaat het vervoerbedrijf compleet over op cashloos betalen. 

Al vanaf september gaat dat op de bus gebeuren, zei Alexandra van Huffelen: "Dat doen we in eerste instantie door pinautomaten te introduceren. Vanaf september gaan we die uitrollen in de bussen, in eerste instantie ook in Noord. Maar ook later in andere bussen en in de trams."

Cash verminderen

Het GVB wil eerst het aantal cash-transacties fors verminderen voordat ze helemaal over gaat op cashloos betalen. Volgens de directeur is hierbij gekeken naar ervaringen in Londen waar al eerder tot cashloos betalen is overgegaan.

In eerste instantie zal munt- en papiergeld in de bussen geweerd worden: "We hopen dat het aantal transacties met contant geld zodanig laag wordt zodat we ook per 1 januari daadwerkelijk zonder cash op de bussen kunnen. Voor de trams zal het waarschijnlijk iets later worden. Dat heeft ermee te maken dat er veel meer kaartjes op de trams worden verkocht maar ook daar willen we ernaar streven dat het zo snel mogelijk is."

Toeristen

Het GVB wil om toeristen te waarschuwen inzetten op meer verkoop vanuit hotels. Ook zullen er op veel plekken in de stad kaartautomaten bijkomen.

Van Huffelen: "Als je het zorgvuldig doet, als je zorgt dat er andere manieren zijn om te betalen, dan zie je dat het mogelijk is. En we doen het allemaal omdat we willen dat onze chauffeurs en de reizigers veilig met ons mee kunnen."