Je kunt er in het centrum niet omheen: de vele Tours & Tickets shops waar toeristen hun kaartjes voor dagtripjes en attracties kunnen kopen. Veel Amsterdammers ergeren zich dood aan al deze toeristenwinkels, maar volgens de eigenaar zelf zou Amsterdam hem juist dankbaar moeten zijn.

'De zaken gaan goed. Het is op dit moment stuk rustiger in de stad, maar het gaat goed', zegt eigenaar van de winkels Richard de Visser. Iets minder goed ging het eind april, toen er commotie ontstond over afzettingen voor de zaak op het Damrak. Sommige Amsterdammers waren zo boos dat ze via Facebook opriepen om op hun beurt de zaak te bezetten. 

De Visser begrijpt weinig van de ophef: 'Wij zijn de grootste partij in de stad die toeristen naar buiten Amsterdam brengen. Dus eigenlijk hadden zo ons niet moeten bezetten, maar een standbeeld voor ons moeten oprichten. Ik chargeer een beetje, maar de situatie was raar.' 

Volgens de ondernemer moet overlast natuurlijk wel beperkt worden, maar valt het eigenlijk allemaal wel mee met de toeristendrukte. 'We hebben een hele mooie stad, maar die moeten we ook delen. We kunnen Amsterdam niet voor onszelf houden.

Wafelwinkels

Dat is niet van deze tijd.' Voor enige maat op de bijvoorbeeld de 45 ijs- en wafelwinkels is De Visser wel te porren, maar geldt dat ook voor zijn eigen zaken? 'Als daar behoefte aan is, heb ik er geen probleem mee', zegt de ondernemer. 

De SP vindt dat Tours & Tickets een monopoliepositie heeft. 'Dat is volstrekt onwenselijk. Ze bepalen min of meer de marches of tickets en dat zorgt ervoor dat de ticketing totaal ontwricht', zegt raadslid Tiers Bakker. 'Ik ben 33 jaar hard aan het werk om een mooi bedrijf op te bouwen. Ik hoop dat het ook eens gewaardeerd wordt. Dat vind ik ook wel fijn natuurlijk. We doen ons best', zegt De Visser.