Bewoonster (78) schildert zebrapad zwart: 'Ze zijn totaal zinloos'

Het had een ludieke actie moeten worden, maar de 78-jarige Fon Zwart eindigde in een politiecel. Ze wilde afgelopen zondag een statement maken door een zebrapad op de Haarlemmerdijk in Amsterdam zwart te schilderen.

In de ogen van Zwart is het zebrapad nutteloos. "Ze hebben geen nut. Je kan niet oversteken, want ze worden geblokkeerd. Fietsers, brommers en scooters stoppen niet. Totaal zinloos dus", zegt de bewoonster van het centrum.

Op Eerste Pinksterdag vond Zwart het tijd voor actie. Bij wijze van een ludiek protest besloot ze het zebrapad zwart te schilderen. Maar heel ver kwam ze niet. Agenten hadden de actie snel in de gaten. "Ik heb gezegd: jongens ga echte misdadigers opsporen. Die ene voelde daar wel wat voor, maar die andere zei dat ik iets had gedaan wat niet mocht", zegt de actievoerster.

Bekijk video:

Advocaat

"De agenten hebben nog overlegd met het bureau, maar ik moest mee", zegt Zwart. De 78-jarige vrouw zat vervolgens zes uur lang in een politiecel: "Ik heb aan advocaat gekregen en een warme maaltijd en van die beduimelde boekje."

De actie krijgt waarschijnlijk nog wel een staartje. Een officier van justitie moet nu beslissen welke stappen tegen Zwart worden ondernomen.

Tip de redactie