GroenLinks wil af van Airbnb als huizenprijzen erdoor stijgen

GroenLinks wil af van vakantieverhuur in Amsterdam, waaronder Airbnb, als blijkt dat de huizenprijzen daardoor stijgen.

De gemeente gaat nu onderzoek doen naar het prijsopdrijvend effect op de woningmarkt door Airbnb.

Vorige maand presenteerde de ING een rapport waaruit bleek dat huizenprijzen tot wel een ton extra zouden stijgen bij vakantieverhuur. Naast GroenLinks, maakt ook de PvdA zich zorgen.

"Wij vinden de waardestijging een probleem. Wij zien dat Airbnb de ongelijkheid in de stad aanjaagt. Wat ons betreft is of mensen een hogere hypotheekgrens krijgen nagenoeg irrelevant", zegt Jorrit Nuijens van GroenLinks.

Bekijk video:

'Onverstandig'

D66 is bezorgd dat Amsterdammers nu een hoge hypotheek afsluiten omdat ze denken met Airbnb veel huurinkomsten binnen te kunnen halen. Terwijl dit mogelijk in de toekomst gaat veranderen.

"Bijzonder onverstandig, aangezien het niet uitgesloten is dat komende 30 jaar de verwachte inkomsten veranderen. Of dat wij als lokale overheid de regels veranderen", zegt D66-raadslid Reinier van Dantzig.

Een raadsmeerderheid wil nu een eigen onderzoek naar dit prijsopdrijvend effect. Wethouder Ivens gaat dit binnenkort uitvoeren: "Als de waardestijging tienduizend euro is of honderdduizend euro is. Wat we ermee kunnen is de grote vraag. kunnen we die waardestijging beïnvloeden. Ja voor een deel kunnen we dat, door in ieder geval fors in te zetten op handhaving."

'Ongelijkheid'

GroenLinks wil mogelijk zelfs helemaal af van vakantieverhuur door Amsterdammers. "Als dat de enige manier is om prijsopdrijvende effect te voorkomen moeten we dat overwegen. Anders voedt Airbnb ongelijkheid, dat kan niet", zegt Jorrit Nuijens.

De komende weken praat wethouder Ivens ook met het kabinet om effectievere handhaving mogelijk te maken, zoals een meldingsplicht.

Tip de redactie