Asscher bezoekt vluchtelingenopvang in Amsterdam-Oost

Minister Lodewijk Asscher van integratie heeft woensdagochtend de vluchtelingenopvang in Amsterdam-Oost bezocht.

Buurtbewoners en vrijwilligers hebben aan de Mauritskade een plek gecreëerd voor dertig Syrische asielzoekers die een verblijfsvergunning hebben, of bijna krijgen.

"Ik heb vrienden hier. Ik kan gaan en staan waar ik wil. Kortom een normaal leven", zegt één van de vluchtelingen in het gesprek met Asscher. Een ander: "En bijvoorbeeld boodschappen doen. Gewoon de dagelijkse dingen."

Asscher zegt dat Nederland in een nieuwe fase van de opvang van vluchtelingen komt: "We hebben in het najaar een enorme groep vluchtelingen opgevangen. Soms met pijn en moeite, maar het is gelukt. Nu moeten we gaan werken aan integratie. Ze moeten de taal leren, onze normen en waarden kennen en zo snel mogelijk weer aan het werk kunnen."

Rondleiding

Asscher kreeg ook nog een rondleiding door het gebouw aan de Mauritskade. "De kwaliteit is ook dat het hiervandaan komt. Dat de buurt het steunt. Ik wil ook kijken wat we hiervan kunnen leren en op andere plekken mogelijk maken dat vluchtelingen en vrijwilligers actief worden", zegt de minister.

Of het project landelijk uitgerold wordt is nog niet bekend. Wel wordt gekeken of het project in Amsterdam uitgebreid kan worden.

Tip de redactie