Amsterdamse atleet voelde geen dreiging bij Spelen nazi-Duitsland

Voormalig Olympisch waterpolo'er Hans Maier (99) deed in 1936 mee met de Spelen in Berlijn. Die Spelen werden achteraf beschouwd als enorme propagandastunt van Hitler. Sportjournalist Auke Kok schreef een boek over de sporters die meededen.

Hans Maier zat in Amsterdam-Oost bij Waterpoloclub het IJ en veroverde een plek in het Nederlands team, waarmee hij in 1936 afreisde naar Berlijn. "Wat je zag waren allemaal van die bruine uniformen en die uitgestrekte rechterarm. En dat was voor ons iets heel bijzonders. Ik durf rustig te zeggen dat we op dat moment nog helemaal geen dreigend gevoel hadden."

Niet alle sporters waren het met Maier eens. Een aantal sportverenigingen en onder meer ook de Joodse Amsterdamse bokser Ben Bril weigerden af te reizen naar nazi-Duitsland. In het boek beschrijft Kok hoe de Spelen als propaganda werden ingezet. 

Bekijk video:

Dictator

"Als je de kranten goed las dan kon je eigenlijk behoorlijk goed weten wat er aan de hand was in nazi-Duitsland", stelt Kok. "Dan heb ik het niet over de Tweede Wereldoorlog of over de Holocaust. Dan heb ik het over een land waar de democratie om zeep is geholpen, waar een dictator aan de macht is en waar sport onderdeel is van een staatsapparaat."

Maier schaamt zich niet voor zijn deelname. "Het was bij ons nog niet doorgedrongen. En ik heb uit eigen ervaring kunnen zeggen: wat wisten wij ervan? Ik schaam me niet, ik zeg alleen: dat ik dat niet eerder heb ingezien."

Tip de redactie