Festivals niet meer welkom in De Oeverlanden

De festivals Park Am See en De Zon mogen niet gehouden worden in recreatiegebied de Oeverlanden in Amsterdam.

De festivals werden de afgelopen twee jaar in het natuurgebied gehouden, maar dit jaar kregen ze van stadsdeel Nieuw-West geen vergunning. Ze probeerden deze nog af te dwingen bij de rechter, maar tevergeefs, zo bleek vrijdag. En dus moest er een nieuwe locatie komen voor de festivals, die volgend weekend gehouden worden. De organisaties wijken nu uit naar een terrein nabij station Sloterdijk. 

Geen groen en water dus, voor de festivalorganisatoren. "Maar er was écht te veel overlast", stelt Achmed Baâdoud, voorzitter van Nieuw West. "Zowel voor de omwonenden als voor mensen die daar wilden gaan zwemmen." 

Deze lezing wordt echter tegen gesproken door één van de organisatoren, Daniël van Drunen. "Als je kijkt naar het geluidsniveau wat we geproduceerd hebben en het aantal klachten... Vorig jaar waren het er negen, over twee festivals. Die belasting is dus helemaal niet zo hoog."

Vergunningen

Wat het echter cru maakt voor de organisatoren is dat de evenementenvergunning al was afgegeven. Maar als het evenement niet past in het bestemmingsplan, zoals een festival houden in een natuurgebied, moet je ook een omgevingsvergunning krijgen van het stadsdeel. Nieuw-West gaf vorig jaar al aan strenger te gaan kijken naar dit soort evenementen.

De organisatie kan volgens Baâdoud dan ook niet verrast zijn. "Ze weten heel goed dat er toch weer bezwaren zullen komen. Er is duidelijkheid gecreëerd: wij willen hier geen evenementen meer."

"Op zonnige dagen zit het hier stampvol mensen", werpt Van Drunen tegen. "Dan kun je het moeilijk een natuurgebied meer noemen. Toch is dat het enige argument dat continu gebruikt wordt."

Tip de redactie