Dwangsommen voor 43 ijszaken in centrum Amsterdam

Maar liefst 43 ijszaken in het centrum van Amsterdam hebben een dwangsom opgelegd gekregen, omdat zij niet aan de regels van het stadsdeel voldoen.

De dwangsommen maken deel uit van de aanpak om de wildgroei van ijs- en wafelwinkels binnen de perken te houden. Eind vorig jaar kregen 46 winkels een brief van stadsdeel Centrum op de mat: er voldeed iets niet aan de regels, en dat moest worden aangepast.

Bij de hercontrole een aantal weken geleden bleek daar nauwelijks naar geluisterd: nog steeds was er bij 43 zaken iets niet in orde. Zij hebben nu allemaal een dwangsom opgelegd gekregen. 

10.000 euro

Bij het grootste deel van de dwangsommen gaat het om zaken als verkeerde reclame-uitingen of het feit dat er geen brandblusser aanwezig is. Maar tien ijswinkels in de Damstraat en omgeving hangt het hoogste bedrag van 10.000 euro boven het hoofd, omdat zij volgens het stadsdeel een horecazaak hebben, maar daar geen vergunning voor is.

Lees ook: IJswinkels blijven ook na hercontrole regels overtreden

Uiteindelijke sluiting

De ondernemers hebben nu nog één kans om hun zaak aan te passen, anders moeten ze betalen en volgt een tweede dwangsom, die dubbel zo hoog is. Als er dan nog niet wordt voldaan aan de eisen, kan de zaak op last van de gemeente worden gesloten.

Vergunning

Sinds 2009 is het in het centrum niet meer nodig voor ijswinkels om een horecavergunning te hebben, maar dan mogen ze ook alleen maar ijs verkopen. Het stadsdeel controleert de laatste maanden streng om de wildgroei van ijs- en wafelwinkels tegen te gaan.

Tip de redactie