COC gaat demonstreren tegen optreden rapper Steen in de Melkweg

Het COC gaat aanstaande zondag demonstreren bij poppodium Melkweg tegen het optreden van de omstreden Utrechtse rapper Steen.

De demonstratie vindt zondag plaats van 18.00 uur tot 20.00 uur. Het COC laat weten boos te zijn op de Melkweg. "Hans Verhoeven en COC-voorzitter Tanja Ineke riepen Melkwegdirecteur Geert van Itallie woensdag op om het optreden van Steen te schrappen wegens zijn vele homofobe uitspraken. Van Itallie gaf aan dat de Melkweg met de kwestie worstelt, maar heeft toch besloten het optreden door te laten gaan", zo meldt het COC in een persbericht.

Wel gaat de Melkweg binnenkort een debat organiseren over de vraag of discriminerende teksten reden moeten zijn voor het afblazen optredens.

Concentratiekamp

Na het optreden van de muzikant op Bevrijdingsdag ontstond de nodige ophef. De rapper stuurde in 2011 een aantal omstreden tweets de wereld in. Zo schreef hij onder meer dat hij een concentratiekamp ging bouwen voor alle 'gayrappers'. Ook had hij het over 'kanker gays'. 

De Melkweg zei maandag tegen AT5 het optreden gewoon door te laten gaan. "Het negeren of weren van scenes waarin meningen bestaan die controversieel zijn, draagt in onze overtuiging niet bij aan verdraagzaamheid in de maatschappij", aldus het poppodium in een reactie. "Aanzetten tot haat of geweld tolereren wij op geen enkele wijze."

De rapper zelf zei in een latere reactie geen homohater te zijn. "Ik ben geen homo hater, iedereen mag zijn wie die wil zijn. De tweet slaat op de rapscene die verwijft, met gayrappers bedoelde ik nep rappers. Dat ik een concentratie kamp ga bouwen voor deze rappers is natuurlijk uitgesloten. Het is natuurlijk  zeer choquerend om zo iets te rappen of tweeten, maar dat is waar ik als Steen met mijn teksten, uitlatingen en kunst om bekend sta.. absurd en choquerend."

Lees ook: Optreden rapper Steen in Melkweg gaat door na ophef

Tip de redactie