De anonieme klager bij de Vrije Universiteit (VU) wordt mogelijk vervolgd door justitie. De klager beschuldigde econome Karima Kourtit in 2013 van wetenschappelijk wangedrag.

Dat meldt de Volkskrant. De klager zou de carrière van Kourtit hebben beschadigd met smaad en laster, volgens het Openbaar Ministerie (OM).

Al eerder oordeelde de rechter dat de VU Kourtit een schadevergoeding van 7.500 moest betalen. De universiteit had als werkgever tekortgeschoten. Volgens de rechter had de VU een anonieme melding niet in behandeling mogen nemen zonder te kijken naar de motieven van de melder. Ook mocht de naam van Kourtit niet naar buiten worden gebracht.

Het OM vermoedt de identiteit van de anonieme melder te kunnen achterhalen. Kourtit zou twee ip-adressen hebben achterhaald. Ook heeft Kourtit haar vermoedens met justitie gedeeld. De VU zegt in een reactie dat de procedures binnen de universiteit zijn aangepast. Voortaan worden anonieme klachten alleen behandeld als de identiteit van de klager bekend is bij de vertrouwenspersoon.